Aliments adequats, adéu virus!

Amb l’arribada del fred és convenient reforçar les defenses, de vegades la baixada de temperatures agafa desprevingut al nostre organisme i per això apareixen els primers virus (refredats, grips, refredats …).

Cuida els teus hàbits alimentaris per a estimular les defenses.

Algunes recomanacions molt útils:

Consumir aliments rics en zinc, ferro i vitamines C i D, ja que contribueixen al normal funcionament del sistema immunitari. El zinc es troba en cereals integrals, lecitina de soja, soja, llevat de cervesa, algues, llegums, bolets, nous de pecan, peix, rovell d’ou, carn de xai, fetge, ostres, aus, sardines o mariscs. Aliments rics en ferro són grans sencers, llegums secs, fetge, carns, salmó, tonyina, ostres i el rovell d’ou, entre d’altres.

Fonts alimentàries de vitamina C són el pebrot vermell i verd, tomàquet, espinacs, cols de Brussel·les, sucs fets de taronja i llimona, kiwi, maduixes o meló. I pel que fa a la vitamina D, encara que es troba en alguns aliments (olis de fetge de peix com bacallà, rèmol, salmó, sardines, peix gat o altres, llet, ous …), la seva principal font és el sol. «En funció del tipus de pell i sense protecció solar, és recomanable prendre el sol entre 10 i 12 minuts al dia, suficient per fabricar la vitamina D que necessitem, encara que a la tardor i hivern és difícil complir amb aquest propòsit.

A la natura també trobem principis actius que augmenten la resistència enfront d’aquestes agressions. La micronutrició consisteix a aportar aquells nutrients que poden ajudar-nos a reforçar el sistema immunitari i fer front a l’arribada del fred en plena forma. Per exemple, els probiòtics són essencials per a una modulació immunitària adequada.

També hi ha plantes com l’equinàcia, la farigola o el saüc que reforcen i estimulen el sistema immunitari. L’equinàcia prevé infeccions de les vies respiratòries superiors (nas, gola, laringe) i ajuda a reduir la durada i la gravetat dels símptomes de la rinitis (secrecions nasals, gola irritada, congestió, mal de cap, calfreds …). La farigola, pel seu contingut en antioxidants, té efectes antimicrobians i desinfectants, i és recomanable en cas de tos, bronquitis o mals de coll. El saüc, reconegut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al tractament de refredats, està indicat en l’inici del procés per a combatre la tos i lluitar contra la febre, gràcies als seus micronutrients antioxidants. El pròpolis, utilitzat tradicionalment en herboristeria, és conegut també com a antibiòtic natural per les seves propietats antibacterianes, antivirals i antifúngiques.