L’associació de veïns de Ses Veles, ens porta el Ball de Bot al Casal

Podreu gaudir d’un autèntic espectacle mallorquí de la mà del grup de Ball de Bot de l’associació de veïns de Ses Veles.

El ball de bot es compon per diferents tipus de ball, tots ells de compàs ternari:

  • El bolero és de ritme bastant lent, i es caracteritza musicalment perquè el tercer compàs se subdivideix en dos. Antigament tenien tots la mateixa extensió, però això avui en dia ja no succeeix a causa de l’evolució dels punts de ball, possiblement. Una característica que sí que ha perdurat al bolero són voltes marcades per la música.
  • La jota és molt més ràpida. Originàriament, la cançó es dividia en dos fragments: un instrumental i un cantat, tot i que en les jotes compostes avui dia, la divisió no té per què ser així, ja que n’hi ha prou amb ser fidel al ritme i mantenir la diferenciació entre els diferents fragments per tal de donar joc a canvis de punt durant el ball. Un cas concret de jota és la bullanguera.
  • El fandango és ballat de forma molt diferenciada entre Mallorca i Menorca. A Mallorca se n’han conservat molts pocs de tradicionals, de fet s’havia perdut molt el ball encara que avui en dia s’ha anat recuperant.
  • La mateixa és un ball molt ràpid paregut a la jota i ballat sobretot al Llevant de Mallorca.
  • Els Copeos és el ball més ràpid de tots, principalment es coneixen el copeo de muntanya, el copeo del Plà i el copeo Matancer.