Monogràfic : Introducció a l’aquarel · la

Properament podràs formar-te en aquarel · la: dies 6 , 13 i 20 de maig de 17 a 20h . (dimarts dia 06 de 17 a 19h . ) , a Casal de Barri Joan Alcover . Treu el teu costat creatiu !

L’aquarel · la és una tècnica bàsica de pintura que consisteix en la utilització d’un pigment i aigua per aconseguir un resultat summament transparent , fresc i espontani .

S’asseca molt ràpid i es comença a pintar amb els colors més clars fins arribar als més foscos recordant sempre que el blanc s’obté reservant el blanc del paper .

MATERIALS: Els materials bàsics d’un principiant són : paper per aquarel · la, pinzells , pintures , paleta , aigua , llapis negre , goma d’esborrar.

Paper: Té una importància cabdal . Hi ha de diferents qualitats i es diferencien en el gramatge ( des de 180 gr fins a 800 gr) i al gra ( fi , mitjà i gruixut ) .

En general s’usa el de 300 gr , tot i que en obres de mida petita es pot usar d’ un gramatge menor . Es ven en blocks o en fulls .

Les fulles solen venir des de 50 cm x 70 cm les més petites fins a 100 cm x 150 cm les grans .

Pintura: Es ven en tubs , pastilles o flascons . Generalment es treballa amb 15 o 20 colors i habitualment s’usen 2 o 3 tons de vermell , groc , blau i terres ( sienes i ombres ) .

Cal recordar que en assecar-se perden entre un 10 % i un 20% d’intensitat . Un truc que sol usar-se per evitar-ho és aplicar una fina capa de goma aràbiga sobre la pintura o amb l’envernissat .

Pinzells: Poden estar formats per pèl natural , sintètic o truges .

El de pèl de marta és el de millor qualitat però a causa del seu alt cost s’utilitzen altres opcions com el de bou i el de pèl sintètic . Tipus de pinzells : rodons ; permet pintar en qualsevol direcció i fer tant traços fins com gruixuts , plans; carreguen menys pintura però són millors per fer línies , brotxes ; s’usen per a cobrir grans superfícies ( ex. Cel) , llengua de gat ; barreja les característiques del pla i del rodó .

Numeració del pinzell : Els de marta són numerats de l’ 000 fins al 18 mentre que en els plànols no existeixen les baixes numeracions , les brotxes són numerades en polzades .

L’elecció del pinzell depèn fonamentalment de l’obra.